Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2019-06-10 13:12:46
Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu Kawa w kapsułach
Według badań, na świecie wypija się około 3 mld filiżanek kawy każdego dnia. W Polsce przeciętnie każdy dorosły wypija ok. 1 do 1,5 filiżanki kawy dziennie. Są i tacy, którzy kawy w ogóle nie piją, podkreślając, że jest niezdrową używką. Tymczasem nie jest to do końca prawda, ponieważ eksperci wskazują, że kawa może mieć wiele prozdrowotnych właściwości. Jedno z badań dowodzi, że codzienne wypijanie rozsądnej ilości kawy może zmniejszyć ryzyko zgonów z powodu chorób uznawanych za cywilizacyjne, jak cukrzyca, udary, choroby układu krążenia czy układu oddechowego. Sekret prozdrowotnych właściwości kawy tkwi jednak w umiarze jej spożywania.
Kawosze niejednokrotnie podkreślają, że pobudzająco działa na nich smak kawy, a nawet sam jej zapach, który jest bardzo aromatyczny. Liczne zalety ulubionego napoju sprawiają, ze wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka. Każdy może mieć jednak nieco inne preferencje związane z przygotowaniem kawy. Oczekiwania różnych grup smakoszy może spełniać kawa w kapsułkach. Czy jednak warto się na nią zdecydować?
Wysokiej jakości kawa w kapsułkach jest hermetycznie zamknięta. Dzięki temu, w przeciwieństwie do kawy mielonej sprzedawanej w dużych torebkach, kawa w kapsułkach nie wietrzeje i utrzymuje aromat do czasu, aż zostanie użyta w ekspresie. Wybraną kapsułkę wystarczy umieścić w urządzeniu, wcisnąć przycisk odpowiadający za przygotowanie kawy i… gotowe. Mechanizm ekspresu w ciągu kilku chwil umożliwi nam przygotowanie perfekcyjnie wyważonej filiżanki ulubionej kawy.
Wybór z gamy kaw i napojów przygotowanych na ich podstawie jest całkiem spory. Kawa w kapsułkach zyskała ogromną popularność niemal na całym świecie i doczekała się wielu wariantów, które różnią się od siebie m.in. intensywnością i smakiem. Dzięki temu możemy delektować się np. pobudzającym espresso, popularnym americano, delikatnym latte, kawą mrożoną czy nawet kawą bezkofeinową.
Kapsułka chroni niepowtarzalne właściwości kawy – intensywny smak i zapach. Producenci dbają o to, aby produkt trafiający do niewielkich opakowań był jak najlepszy. Kawa w kapsułkach musi spełnić rygorystyczne normy jakości, aby mogła trafić ostatecznie do klienta. Z perspektywy konsumenta wybór kawy w kapsułkach jest podyktowany nie tylko chęcią wypicia aromatycznego naparu, ale po prostu wygodą. Nie trzeba specjalnie odmierzać kawy, dbać o jej hermetyczne przechowywanie czy zapewnienie odpowiedniej temperatury i ciśnienia wody do przygotowania napoju.
Producenci kawy w kapsułkach poświęcają wiele uwagi szczegółom i wybierają tylko najlepsze ziarna kawy. Selekcję rozpoczynają już na etapie gromadzenia produktu do palenia. Wykorzystują najlepsze, specjalne gatunki kawy, spełniające najsurowsze kryteria fizyczne oraz zapewniające określone profile smakowe. Taki tryb działania powoduje, że kawa w kapsułkach jest wyjątkowa.
Dobrym przykładem troski o jakość i ochronę środowiska jest np. firma Nespresso, która od 2003 roku prowadzi współpracę z organizacją non-profit Rainforest Alliance nad wspólnym programem Nespresso AAA Sustainable Quality™. Umożliwia on producentowi zabezpieczenie przyszłych dostaw najwyższej jakości kawy, ale przy zapewnieniu wyższych przychodów plantatorom i wysokich standardów ochrony środowiska naturalnego. Dla konsumentów oznacza to długofalową gwarancję znakomitej kawy w kapsułkach.
Nie sposób nie zgodzić się z tym, że kawa w kapsułkach zrewolucjonizowała świat kawoszy i stała się dla nich niezwykłym rozwiązaniem, łączącym doskonałą jakość ulubionego napoju i komfort związany z jej przyrządzeniem!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.